Bebeklerde astım rahatsızlığı, çağın en fazla rastlanan kronik hastalıklarından biridir. Yapılan araştırmalara göre ülkemizdeki bebeklerin % 6-10 oranında astım rahatsızlığı görülmektedir. Bebeklerdeki astım belirtilerini anlamak ebeveynler için oldukça zor bir durumdur. Çünkü bebekler küçük olduklarından dolayı duygularını ve rahatsızlıklarını ifade edemezler.
Astım rahatsızlığı, sadece yetişkinlerde görüldüğü bilinse de aslında bebeklerde de görülebilmektedir. Bebeklerde görülme nedeni henüz tam olarak teşhis edilememiştir. Ama polen, duman, toz ve hayvan dışkısı gibi etkenlere maruz kalması bebeklerin ve küçük çocukların astım rahatsızlığına yakalanmasının asıl nedeni olduğu bilinmektedir. Kimi bebeklerde ise astım rahatsızlığı genetik faktörlere dayalı olarak gelişebilmektedir. Bebeklerde astım rahatsızlığı, solunum güçlüğüne neden olan bir solunum sistemi hastalığıdır. Solunum yollarının tahriş olup iltihaplanması astım hastalığına neden olmaktadır. Bu nedenle solunum yolları daralır ve bebeklerin normal nefes almaları güçleşir. Böylece vücutta oksijen yetersizliği meydana gelir. Bu durumun uzun süre devam etmesi sonucu vücutta oksijen eksikliği artar ve vücuttaki organların hasar görmesine neden olur.
Bebeklerde meydana gelen astım rahatsızlığı belirtileri yetişkinlerde oluşan belirtilere benzemektedir. Fakat bebeklerin solunum yolları daha küçük olduğundan dolayı çok hassastır ve ciddiyeti daha fazladır.
Bebeklerin solunum yolları küçük olduğundan dolayı çabuk daralır ve nefes almaları daha da güçleşir. Bu durum bebeklerin emekleme döneminde ve ağlama sırasında daha net fark edilir. Bebeklerin solunumun kesilmesi birkaç saniye veya birkaç dakika arası değişkenlik gösterebilir.
Bebeğiniz her soluk alıp verdiğinde hırıltı sesi duyuyorsanız astım rahatsızlığında şüphe edebilirsiniz. Bu hırıltı sesi net bir şekilde solunum yollarının daralmasına işarettir.
Bebeğinizde kuru öksürük veya balgamlı öksürük görülebilmektedir. Gün içerisinde nadiren meydana gelen fakat geceleri artan bir çeşit öksürüktür. Bebeklerin gülmesi ve emeklemesi öksürmesini artırabilir. Öksürükle beraber gözlerde yaşarma, hapşurma ve burun akıntısı da görülebilmektedir.
Akciğerlere giren havanın azalması sonucu bebek nefes almada güçlük çeker ve nefes almak için çaba sarfederken göğsünde sıkışma meydana gelebilir.
Bebeklerin yüzünde ve kafa derisi gibi vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen kırmızı küçük döküntüler astıma neden olan alerjenlere maruz kaldığını göstermektedir.
Yazımızla ilişkili olarak bebeklerde bronşit belirtileri ve tedavisi yazımız hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz.